close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • KUCHNIA

  • Polskie (przy)smaki

     

     

    Podobno najlepiej poznać kraj, jedząc jego narodowe dania...

     

    Sprawdźmy więc jakie danie są typowo polskie. Jędrzej Kitowicz opisał „niezbyt wykwintny" polski stół za panowania Augusta III. Na jedno posiedzenie w piramidy na stołach ustawiane były: „rosół, barszcz, sztuka mięsa i bigos hultajski. Dalej gęś gotowana ze śmietaną, z grzybkami suszonymi i kaszą perłową. Flaki żółto szafranem zaprawiane, cielęcina, kury, kurczęta, indyki, kapłony, bażanty, baranina z czosnkiem, prosięta, nogi wołowe na zimno z galaretą, wędzonka wołowa. Wszystko to z rozmaitymi smakami, do których zaprawą były: rodzynki, migdały, goździki, gałka, imbir, pieprz, szafran, pistacje, miód, ryż i cytryna. Dalej kiełbasy, kiszki z ryżem i wątrobiane oraz zwierzyna sarny, zające, jelenie, dziki, przepiórki, kuropatwy, kaczki. Z tymi mięsiwami Polacy łączyli warzywa ogrodowe: marchew, pasternak, rzepę, buraki i kapustę słodką. To było pierwsze danie, a na drugie stawiano na stół mięsiwa i ptactwo na sucho albo sosem podlane. Pomiędzy pieczyste z mięsa stawiano torty i ciasta francuskie. Skrupulatnie przestrzegano ilości".

     

    Dzisiaj w Polsce już nie jada się jak za króla Sasa. Z jednej strony jesteśmy Europejczykami i ulegamy światowym wpływom, z drugiej panująca moda na to, co naturalne, ekologiczne i tradycyjne sprawia, że z radością i korzyścią dla podniebienia, wracamy do polskich smaków. Duży wpływ na polską kuchnię miały tradycje żydowskie. (Staro)Polska kuchnia w interakcji z wpływami sąsiadów wychodzi nam tylko na smaczne!

     

     

     

     

    Źródło: POT

    Więcej informacji: https://www.polska.travel/pl/

                                       http://poland.gov.pl/

     

     

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: